Cybercrime booming business, wat nu?

Het gaat over ransomware, phishing, DDOS. Er zijn genoeg berichten te vinden over cybercrime.Ransomware, cybercrime Onbewust (koppensnellen) of bewust lees je deze.  Maar registreer je ook echt wat er staat? De impact voor het bedrijfsleven is groot, veel groter dan je waarschijnlijk denkt. Zie bijvoorbeeld het bericht hiernaast van een lokale krant over cybercrime.

 

Meer slachtoffers cybercrime

Een kwart van alle (dus alle, niet in 1 sector, maar alle MKB/ZZP bedrijven) is slachtoffer van cybercrime. Hierbij kan het gaan om malware, phishing, hacken of DDOS aanvallen bijvoorbeeld. Wat hier dan niet meegenomen is, is het feit dat als een leverancier of afnemer lamgeslagen is door een cyber-aanval, dit ook gevolgen heeft voor de zakenpartners. Die krijgen hun leveringen niet binnen, of raken hun materiaal niet kwijt. Ook dit is schade veroorzaakt door cybercrime. Met een lagere impact als bij de getroffen partij zelf misschien, maar nog steeds schade. De oorzaak de laatste tijd? Ransomware, ransomware, ransomware

Remedie mogelijk?

ComPromise gelooft in Sophos. Sophos biedt een breed scala aan beveiligingsopties. Een firewall met voldoende capaciteit is een goed begin. Werkplekken beveiligen met Antivirus is zeer verstandig. Wil je het echt goed aanpakken dan activeer je ook Sophos Sandstorm. Een sandbox-principe dat gevaarlijke mail in een soort quarantaine zet, zodat het zijn nare activiteiten niet kan uitvoeren. Sophos werkt ook aan nog uitgebreidere software om dit te blokkeren. Ben je daarmee 100% beveiligd? Alles bij elkaar blokkeert dit zeker een groot deel. 99% gaat ook wel lukken. Maar vergeet het menselijk aspect niet. Dat maakt het bijna onmogelijk de 100% te bereiken.

Waarom is preventie lastig?

Omdat mensen van nature nieuwsgierig zijn. Als iemand een mail krijgt die enigszins betrouwbaar oogt dan klikt men op een link die daarin staat. De mailtjes vol met typefouten kennen we allemaal, maar ook met een aantal typefouten kan dit betrouwbaar ogen. Iedereen scant zijn/haar mail namelijk. Titel, tussenkopjes en plaatjes worden als eerste bekeken. Ongetwijfeld heb je dat bij dit bericht ook gedaan. Als dat allemaal prima oogt en er lijkt weinig aan de hand, klikt men voordat alles gelezen is. En dan is het mis.

En nu dan? Ik wil bescherming!

Zoals gezegd, wij geloven in Sophos. Kom dus eens langs voor een bak koffie met een gesprek over beveiliging. Maar denk ook aan je eigen medewerkers. Maak hier tijd voor vrij. Leg je medewerkers uit wat de risico’s zijn, maar ook hoe ze dit kunnen afvangen. Niet klikken op linkjes in mailtjes. Eenvoudiger kunnen we het niet maken. Maar gemakkelijk is het niet.

Tips bij ransomware:

 • Wie is de afzender van de mail?
 • Hoe is de schrijfwijze in de mail?
 • Wat is de inhoud van de mail?

Stel jezelf deze vragen voordat je klikt.

  • Is het logisch dat ik van deze afzender een mail krijg?
  • Is het logisch dat ik een mail over dit onderwerp krijg?
  • Is de afzender (niet alleen de naam, ook het email-adres) eentje die logisch lijkt?
  • Zit de mail tekstueel goed in elkaar (grammaticaal, taalkundig)
  • Wat voor nadeel heb ik als ik niet klik?

Deze tips helpen bij ransomware, en phishing, maar niet bij alle vormen van cybercrime. Zorg dus dat je beveiliging op orde is (Sophos 😉 hint hint)