Fraude-alert: Wangiri!

Misschien heb je het zelf al eens meegemaakt of heb je het al eens gehoord van familie of vrienden. Ze zijn gebeld door een buitenlands nummer en door de landcode te googelen, kwamen ze uit in Sengal, Djibouti of St Pierre & Miquelon. Landen waarvan je zeker weet dat daar niemand woont die jou op dat moment nodig heeft. Maar wat betekent dit nu precies?

Wangiri fraude

Dit is een nieuwe manier van oplichting en wordt Wangiri genoemd. Wangiri is japans voor ‘één rinkel’ en dat is precies wat er gebeurd. Je ziet een gemiste oproep van een onbekend nummer uit het buitenland. Het kan trouwens ook voorkomen dat dit een ‘gespoofd’ Nederlands nummer is. De telefoon is één of twee keer over gegaan en is vervolgens gestopt. Je belt terug, maar er wordt niet opgenomen. Althans, dat is wat je denkt. Er wordt namelijk wel een verbinding tot stand gebracht, waarbij je een bandje hoort met de kiestoon. Zo lijkt het net alsof je oproep niet beantwoord wordt. Of ze laten een ‘gesprek’ horen waar jij nieuwsgierig naar blijft luisteren. Ondertussen worden er door jou belkosten gemaakt.

Internationale criminelen verdienen veel geld aan deze vorm van fraude door de kosten die mensen ongemerkt maken. Ze gebruiken computers om duizenden nummers tegelijk te bellen, in de hoop dat genoeg mensen terugbellen. De telefoonnummers waar deze Wangiri faude mee wordt gepleegd zijn buitenlandse servicenummers uit landen buiten Europa. Telefoontjes uit Tsjaad, Togo, Madagaskar of Afghanistan zijn bekende gevallen. Deze nummers zijn vergelijkbaar met de bekende Nederlandse 090x-nummers. De kosten voor een gesprek naar zo’n nummer worden bepaald door diegene die dit nummer heeft geregistreerd en daar kan je zelf dus geen enkele invloed op uitoefenen.

Wat kan je hier dan tegen doen?

Eigenlijk helemaal niets, behalve niet terugbellen wanneer je een oproep van zo’n nummer hebt gemist. Pas wanneer je terugbelt kunnen ze geld verdienen.

Benieuwd waar jouw telefoontje vandaan kwam? We hebben alle mogelijke nummers even voor je op een rij gezet in dit document.

dustin-logo-kl.jpg
U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl