Gevolgen aanval: Datalek
De komende periode heeft iedereen natuurlijk aandacht voor ransomware en andere virussen. Dat is goed, zeker als het gaat om het beter wapenen ertegen. Het voorkomen van een datalek is echter ook essentieel.
GDPR
Wat echter ook aandacht behoeft, zeker in het licht van de GDPR, zijn de gevolgen van ransomware (en van andere typen aanvallen of gewoon slordigheid). Hiermee doelen we onder andere op datalekken. Die zijn er nog steeds enorm veel, mede omdat Nederland ‘voorop’ loopt als het gaat om bijvoorbeeld DDOS aanvallen (We staan in de top 10). Dit heeft tot gevolg dat veel systemen plat gaan door de DDOS, waaronder security-lagen. Omdat men snel bereikbaar wil zijn, stappen bedrijven over bepaalde ’tijdrovende’ security-lagen heen. Daardoor is deze tijdelijk niet optimaal beveiligd. Want, het is immers toch maar tijdelijk..
Datalek
Als we dan kijken naar de gevolgen van een datalek zoals die bijvoorbeeld bij Verizon heeft plaatsgevonden, is daar niet alleen de klant de dupe, maar ook de leverancier. Daar heeft een klant maling aan. Het geeft wel aan dat er niet één kant is die slachtoffer is van een datalek. Beide kanten kan dit schade opleveren. Daarom is het essentieel om te zorgen voor een goede bewapening tegen elk type aanval. Daarnaast is het van belang om te zorgen dat er nagedacht is over een reddingsplan, mocht de omgeving wel geraakt worden. Hoe richten we een alternatief in? Welke shortcuts zijn wel mogelijk en welke zijn absoluut niet toegestaan? Laat ons adviseren om, ook bij een restore, de juiste stappen op het gebied van security te zetten. Neem contact op!