Google gaat SSL beveiligde websites hoger ranken
Google gaat de beveiliging van websites in haar rankings meenemen.
Het meest gebruikte zoeksysteem in de wereld, Google, gaat de zoekresultaten die zij geven nu ook zelf beïnvloeden. Naast de bekende algoritmen van woorden in samenhang met het ingetypte zoekitem wordt er nu ook gekeken naar het al dan niet hebben van een veilige, HTTPS verbinding. Google heeft aangegeven dat het hebben van een SSL verbinding belangrijk gaat worden in haar zoekresultaten. “De autoriteit van Google als zoekmachine laat niet toe dat wij bezoekers leiden naar onveilige sites.”
Voor deze HTTPS verbinding is een SSL certificaat het meest gebruikte en meest eenvoudige systeem om communicatie tussen servers maar ook websites en zijn bezoekers encrypted, zeg maar gecodeerd en daarmee veilig, heen en weer te laten gaan.
Een SSL certificaat zorgt ervoor dat alle gegevens een bezoeker naar een website of server zendt gecodeerd wordt. Hiervoor ontvangt de bezoeker een klein bestandje, public-key genaamd, dat alles wat hij naar de server of website zend wordt versleuteld. De server of website op zijn beurt beschikt over een private-key waarmee de gegevens voor hun weer leesbaar kunnen worden gemaakt.
Wat is het nut van een SSL certificaat?
Het stelen en gebruiken van privé gegevens is een steeds groter wordend probleem, identiteitsfraude, neemt hand over hand toe. Telkens als een gebruiker zijn of haar gegevens achterlaat op een niet beveiligde site of via een niet beveiligde verbinding verzend kunnen deze door derden worden onderschept en voor eigen gewin worden misbruikt. Hiervan zijn veel voorbeelden bekend. Kijk maar naar uw eigen ervaring. Checkt u, als u uw gegevens op een antwoordfomulier invult of dit in een HTTPS omgeving gebeurt? Ziet u linksboven in de browserbalk een hangslotje? Dan gaan uw gegevens in plaintekst, voor iedereen leesbaar, over het internet.
Een voorbeeld: U huurt via een onbeveiligde site een huisje in Zuid Frankrijk. U moet daarvoor uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en creditcard gegevens opgeven. Uiteraard geeft u ook aan wanneer u het huisje wenst te huren.
Deze gegevens zijn voor een aantal partijen interessant. Uiteraard de verhuurder, hij heeft een huurder. Een hacker heeft interesse in de creditcard gegevens en kan uw adres en vakantieperiode doorverkopen aan een geïnteresseerde inbrekersbenden. Dus mocht u een aankoop doen, een afspraak maken bij een arts bijvoorbeeld, check of u in de browserbalk het HTTPS ziet verschijnen, te samen met de groene balk.
Mail of bel ons als u verdere vragen over uw website en veiligheid hebt.