Sleutel tot veiligheid: het belang van Encryptie

Veel bedrijven onderschatten het belang van Encryptie als beveiliging na de first line of defense. Of je de deur nu wagenwijd open zet en niets aan beveiliging doet of een zwaar slot hebt met een goede firewall en Antivirussoftware, hoe goed je beveiliging ook is, een slimme hacker komt vaak toch wel een eind. Laten we ransomware niet vergeten. Met goede encryptie kun je veel schadelijke gevolgen beperken

Encryptie is verstandig, ransomware blijft lastig

Menselijk handelen veroorzaakt nog steeds de grootste problemen op het gebied van ransomware. Het is menselijk handelen, een medewerker die een link aanklikt, dat ransomware activeert. Op het moment dat alle bestanden voorzien zijn van encryptie kan men echter niets met deze bestanden. Ransomware kan de bestanden nog steeds vergrendelen waardoor je er niets mee kunt, maar kwaadwillenden kunnen zonder sleutel niets met de inhoud van de bestanden. Het is wel zaak deze sleutel veilig te bewaren en niet op dezelfde locatie als de versleutelde bestanden te bewaren.

Encryptie is niet moeilijkEncryptie sloten

Maar is dat dan niet lastig, al die bestanden beveiligen? Nou nee. Er is tegenwoordig enorm veel keuze uit beschikbare pakketten en opties. Zo kan een harde schijf als geheel ge-encrypt worden, maar ook losse bestanden en zelfs in de cloud kunnen bestanden voorzien worden van encryptie. Deze encryptie gebeurt vervolgens door een klik van de muis.

Veilige mailencryptie, mail, ComPromise

Ook bestanden veilig versturen behoort tot de mogelijkheden. Het mooie, de ontvangende partij kan er ook nog iets mee. Beschikt men over dezelfde software, en dus de sleutel, dan wordt de encryptie automatisch ontsleuteld met een klik van de muis. Heeft men de software niet? Geen nood. De verzender kan de ontvanger voorzien van een wachtwoord waarmee het bestand ontsleuteld kan worden. Ook dat is niet onveilig want het kan zelfs zo zijn dat dit niet volgens hetzelfde medium geleverd kan worden. Dus niet per email, maar alleen per SMS, of telefoon, of ander communicatiemiddel.

Encryptie ontsleuteldEncryptie, ComPromise, veilig

We merken dat veel mensen toch nog niet helemaal een helder beeld bij encryptie hebben. Laat ons uitleggen waarom wij dit een noodzakelijk iets vinden in een veilige omgeving. We leggen uit hoe het werkt, wat de mogelijkheden zijn en welke voordelen deze investering met zich mee brengt.

We need to think about encryption not as this sort of arcane, black art. It’s a basic protection.

Edward Snowden