Het menselijk element van ICT

Informatie- en CommunicatieTechnologie. IT, ICT, welke afkorting was het nu? Computers, daar had het iets mee te maken. Gebruikers taken uit handen nemen, taken automatisch uitvoeren of minimaal vereenvoudigen. Software om taken automatisch te doen, om werk in te verrichten, maar ook om je te beveiligen. Dat laatste is recent weer een punt van aandacht.

Schijnveiligheid Antivirus?

Nee, Antivirus-software is geen schijnveiligheid. Antivirus beschermt je zeker wel, helemaal als je goede software kiest. Daarom adviseren wij Sophos aan onze klanten vanwege de bewezen kwaliteiten van deze beveiligingssoftware. Een antivirusprogramma en meer. Dat betekent echter niet dat er nooit meer iets mis zal gaan op het gebied van beveiliging. Een onderschatte component is namelijk het menselijk handelen.

Het ligt niet aan het spulleke….

..maar aan het knulleke. Misschien geen bekende uitspraak, maar wel een die soms erg accuraat is. Antivirus en een UTM beschermt een omgeving en doet dit vaak erg goed. Dat betekent echter niet dat er nooit meer een gevaarlijke e-mail of URL een werkplek zal bereiken. Daar komt het volgende aspect van een goede bescherming om de hoek, de gebruiker. Voor de gebruiker is het van belang goed te letten op signalen van een bedreiging. We kunnen hier een handvat bij aanleveren in de vorm van een aantal alarmsignalen.

Alarmsignalen

Alarmsignalen antivirus  Open geen e-mail met onderwerpen/titels die vreemd lijken. Dit kunnen vreemde tekens zijn, buitenlandse teksten of een onderwerp wat totaal niet werkgerelateerd is.

 

Alarmsignalen antivirus Open geen bijlages van afzenders die je niet kent, of van mailtjes zonder tekst.

 

Alarmsignalen antivirus Open geen .ZIP bestanden of .EXE bestanden uit e-mails.

 

Alarmsignalen antivirus Bericht van een bank? Bedenk of jij of je bedrijf wel zaken doen met die bank. Controleer de tekst op spelfouten en bedenk dat een bank NOOIT om inloggegevens vragen per mail en je ook nooit vragen in te loggen.

 

Alarmsignalen antivirusStuur e-mail die je niet vertrouwd niet zomaar door. Daarmee help je mogelijk de verspreiding van het virus.

Hopelijk kunnen we met deze alarmsignalen bijdragen aan een veiligere werkomgeving.

Jeroen Kuper

Dit artikel is geschreven door: op 27 oktober 2015