Hoe voorkomen we spam

Irritant hè? SPAM.

Spam tegengaan

 

Vinden wij ook. Maar wat doe je er aan? Laten we eens beginnen om te kijken naar wat spam nu precies is.

Ongewenste berichten.

Nu we dus weten wat het is, kunnen we verder gaan met hoe dit te verminderen is. Of zou dit te kort door de bocht zijn? Nou eigenlijk niet. Het zijn ongewenste berichten die op een website staan of in je mailbox terecht komen. Dat kunnen berichten zijn die je iets willen verkopen en linken naar een website, maar ook wat meer kwaadwillend in elkaar steken. Phishing-mails zijn immers ook een vorm van spam, ongewenste berichten die naar een grote groep worden gestuurd zonder een specifieke doelgroep. We gaan hier specifiek in op mail.

Aandachtspunt bedrijven

Veelal is het gewoon reclame. Maar er is onderscheid te maken tussen reclame waar je zelf akkoord mee bent gegaan, denk hierbij aan nieuwsbrieven van bedrijven, en reclame die je ongevraagd krijgt. Als je als bedrijf niet oppast, en de frequentie te hoog legt, kom je met de bedoeling van variant 1 toch bij variant 2 terecht. Mensen gaan je nieuwsbrief minder lezen, maar raken ook geïrriteerd dat ze ‘alweer’ een mail ontvangen hebben. Adviezen daarover is echter niet waar dit bericht over gaat.

Doelgroeploos 

Maar het is ook reclame die ongericht verzonden is. Het is geen persoonlijke aanbieding, hoe vaak men je dit ook wil doen geloven, maar gewoon massaal verzonden. Maar als het verzonden is zonder dat het op enige manier aan jou gekoppeld is, hoe kun je dit dan tegengaan? Gelukkig worden ook de anti-spam systemen steeds slimmer.

Daling SPAM

Meerdere nieuwsberichten weten al te melden dat het aantal berichten dit jaar sterk afgenomen zijn. Zie bijvoorbeeld het bericht op Nu.nl. Hoewel de oorzaak niet exact bekend is, kunnen we hier wel naar raden. Naast het feit dat er al een aantal jaren mensen opgepakt worden die achter grote hoeveelheden spam zaten (Zie hier:Dutch Cowboys (2007) en hier: OM (2015) ) heeft de software ook een ontwikkeling doorgemaakt.

Sophos Anti-spam

Wij bouwen al jaren op Sophos. Reden hiervoor is voornamelijk dat Sophos snel gewapend is tegen de nieuwste gevaren, maar ook blijft doorontwikkelen op bekende gevaren. Kwaadwillenden zitten immers ook niet stil. Doordat bijvoorbeeld de PureMessage software van Sophos (zowel als onderdeel van een pakket maar ook als losstaande module te koop) met hun Live Anti-Spam in realtime van de laatste updates en definities voorzien blijft, blokkeert PureMessage 99% van alle hedendaagse spam. Trojans, virussen en andere bedreigingen worden echter ook gestopt, dus het is nooit een one-trick-pony, maar altijd software berekend op meerdere bedreigingen.

Tips voor thuis

  • Zet je mailadres nooit  zomaar op internet
  • Gebruik voor website-accounts een apart (rommel)mailadres
  • Klik nooit zomaar op een link in een mailadres
  • Vage afzender? Open de mail dan niet. Laat het controleren door ICT
  • Gebruik anti-spam software of een spamfilter
  • Help niet bij verspreiding, mail nooit grote groepen in de CC, gebruik BCC

En nu?
Heb je weinig last van spam? Goed zo! Heb je geen last van spam? Nog beter! Maar ook dan is een second opinion nooit een slecht idee. De noodzaak zal echter groter zijn bij een veelvoud aan spam. Neem contact met ons op, dan kijken we naar de meest geschikte oplossing voor jullie specifieke situatie.

Jeroen Kuper

Dit artikel is geschreven door: op 23 juli 2015