ICT in 2017: Een vooruitblik

Goede voornemens. We hebben ze (bijna) allemaal en van veel van deze voornemens komt weinig terecht. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar als er 1 voornemen is dat wel volgehouden moet worden dan is het wel: “De beveiliging in mijn omgeving op orde houden”. Het beste voornemen voor 2017. Maar hier hangt meer aan vast dan alleen goede beveiligingsoplossingen (Sophos uiteraard). Denk aan gebruikers, maar ook hardware en infrastructuur.

Gebruikers, hardware en infrastructuur

De hardware van een omgeving dient up to date te zijn. Dit voorkomt uitval door slijtage, zorgt er voor dat de nieuwste software gebruikt kan worden maar ook zijn de meeste lekken in dat geval gedicht door software die actueel is. Daarbij is het ook wenselijk om een goede infrastructuur te hebben. Hoe meer zaken er online gebeuren, des te belangrijker is echter een verbinding die je werktempo bij kan benen. Vlak echter het interne netwerk ook niet uit. Hoe vaak is het niet dat er even een hapering op de lijn zit, een verbinding die wegvalt of andere ‘kuren’. Achteraf blijkt dan vaak dat een interne switch van 10 jaar oud of een in de haast getrokken kabel waar beschadigingen op zitten, de boosdoener is. Dan de moeilijkste pijler in dit verhaal. Voor veel gebruikers is ICT een ‘noodzakelijk kwaad’. Ze vinden het niet interessant, willen het liever niet gebruiken en verdiepen zich er dus niet in. De gebruikers moeten wel zodanig gemotiveerd zijn dat ze aandacht besteden aan wat ze doen met ICT. Geen USB sticks laten slingeren, geen wachtwoorden hergebruiken of te simpel maken, niet klikken op links die onbekend zijn, afijn we kennen het inmiddels. De dreigingen zullen in 2017 ook vooral gericht zijn op gebruikers. Het blijft dus essentieel om gebruikers te waarschuwen en alert te maken.

2017 en het veranderende landschap

Deze schakels zorgen er samen voor dat een omgeving actueel is, beveiliging op orde is en er met een gerust hart gewerkt kan worden. Dat ICT in 2017 nog verder gaat veranderen zit in de natuur van het beestje. ICT is een snel groeiende markt met veel verschuivingen, ook in 2017. Verwacht meer met Internet of Things, waarbij security een issue is dat aangepakt moet worden. Gemak zal groter worden maar bewustwording over de prijs die daarvoor betaald moet worden ook. Privacy zal meer waarde krijgen in 2017. Voor iedereen die dit wegschuift onder ‘ ik heb toch niets te verbergen’; Prima, als iedereen dan zijn inloggegevens van sociale netwerken, mail en bankgegevens naar verkoop@compromise.nl wil sturen, dan zullen we deze inspecteren. Klinkt toch niet zo aantrekkelijk? Dat is wel wat er gaat gebeuren als je je Privacy opgeeft door onveilige oplossingen te gebruiken en ‘ruimere wetgeving’ toe te laten.

Wil je meer over onze verwachtingen weten? Neem dan eens contact op.

2017, ComPromise, dreiging ICT

Jeroen Kuper

Dit artikel is geschreven door: op 2 januari 2017