Microsoft Hololens: Windows computer op je neus

Wordt je nieuwe pc een 3D-bril? Windows 10 draait straks op je telefoon, tablet, pc en op je neus via HoloLens, een nieuwe computerbril/helm van Microsoft.

Amper een week nadat Google aankondigde computerbril Glass niet meer te verkopen, introduceert Microsoft zijn eigen variant: HoloLens. Het is een kruising tussen Google Glass en Oculus Rift, de virtual reality-bril van Facebook. Microsoft toonde de bril – eerder een helm – tijdens een presentatie in Redmond.

Door de HoloLens zie je de wereld om je heen, en daar overheen wordt een 3D-beeld geprojecteerd dat rekening houdt met je positie. Augmented reality is de vakterm: een werkelijkheid waaraan virtuele objecten zijn toegevoegd.

Zo’n doorkijkbril is niet nieuw. Op CES kondigde het jonge bedrijf ODG een computerbril met doorkijklenzen aan. Het knappe van Microsofts HoloLens is dat het apparaat – redelijk vloeiend, zo op het oog – het beeld aanpast op je positie. Daarnaast herkent HoloLens bewegingen zodat je à la Minority Report met gebaren taken kan uitvoeren: virtuele knoppen indrukken, virtuele objecten manipuleren en rondlopen in een virtuele 3D-wereld.

Misschien is HoloLens wat omslachtig om een mailtje mee te tikken in de lucht, maar de bril lijkt wel geschikt om visuele taken uit te voeren. Zo laat Microsoft demo’s zien van een wandeling over Mars, een holografische Skype-sessie en een potje Minecraft op je hoofd. Microsoft stelt ontwikkelgereedschap beschikbaar zodat ook andere softwaremarkers HoloLens-toepassingen kunnen ontwerpen.

Of HoloLens een succes wordt of niet (er is nog amper iets bekend over specificaties), het lijkt een van de spannendste dingen die Microsoft de laatste jaren ontwikkeld heeft: een echte wow-bril.

Bron: NRCQ – Martijn Hijink