Microsoft Viva, de centrale communicatiehub

Vandaag vertellen we over het nieuwe Microsoft platform dat de werknemer centraal stelt. Speciaal ontworpen voor het digitale tijdperk om jou en je collega’s meer in contact te brengen met elkaar én de organisatie. Microsoft Viva brengt communicatie, kennis, ontwikkeling, middelen en inzichten samen in één geïntegreerde ervaring. Doel: het beste halen uit jezelf! Overal en altijd. Juist in een tijd waarin we veel op afstand werken en het soms voelt alsof we het contact met elkaar verliezen, is dit een welkome uitbreiding.

Eén Centrale hub

Microsoft Viva start met 4 modules, allemaal toegankelijk via de vertrouwde Teams omgeving. Zie het als één centrale hub voor alles wat met jouw werk en collega’s te maken heeft. We zullen elk van deze modules toelichten.

Viva Connections

Verbinding met collega’s is vandaag de dag minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna 60% van de werknemers zich minder verbonden voelt met collega’s nu ze op afstand werken! Om nog maar te zwijgen over mensen die het afgelopen jaar ergens zijn gestart en collega’s nog nooit fysiek hebben ontmoet. Het gemis van sociaal contact in de kantine, op de werkplek of gewoonweg lekker kletsen bij de koffiemachine, gaat op den duur knagen. Viva Connections wil deze kloof overbruggen en biedt een digitaal alternatief voor de kantoorervaring. Kom in contact met collega’s via digitale bedrijfsruimten, gewoon vanuit jouw Teams app! Viva Connections biedt daarnaast toegang tot bedrijfsnieuws en -beleid, Yammer en vele andere extra’s. Personaliseer jouw feed en dashboard en vind hier alle tools die jij nodig hebt uit andere apps van de Office 365-omgeving. Viva Connections komt de eerste helft van 2021 naar jouw desktop en is rond de zomer ook mobiel beschikbaar.

Viva Topics

Verglijkbaar met Wikipedia, maar dan een verzamelplek voor werk gerelateerde kennis. Viva Topics gebruikt kunstmatige intelligentie om relevante kennis en expertise te verzamelen en te rangschikken. Werk je aan een bepaald project? Viva Topics gaat vanzelf voor je aan de slag en verzamelt allerlei relevante informatie. Deze informatie krijg je zo in je schoot geworpen, zonder zelf op zoek te gaan! De beschikbare kennis en expertise is via automatische ordening al voor je gerangschikt. Deel hier jouw kennis met anderen of maak gebruik van de aanwezige informatie. Categorieën, zoals projecten, producten, processen en klanten staan al klaar om jou op weg te helpen! Deze module is trouwens al beschikbaar als add-on, mocht je nu al de vruchten willen plukken.

Viva Learning

Je bent nooit helemaal uitgeleerd en nieuwe vaardigheden zijn altijd handig. Viva Learning weet hoe leergierig we van nature zijn en biedt allerlei handige manieren om kennis bij te spijkeren. Je opent Viva Learning als afzonderlijke app, maar ook via een tabblad die je toevoegt aan een Teams-kanaal. Maak gebruik van handige leerbronnen, zoals EDX en LinkedIn Learning. Wijs een cursus of opleiding toe aan teamgenoten en bekijk de voortgang. Bijvoorbeeld een training om digitale skills te vergroten. Je vindt hier ook jouw persoonlijke lesaanbod dat je kunt delen met collega’s in de Teams-chat.

Viva Insights

Viva Insights geeft jou gepersonaliseerde inzichten over je werktpatronen waarop je actie kan ondernemen. Gaat er al een belletje rinkelen? Dit lijkt inderdaad erg veel op MyAnalytics. Viva Insights kan gezien worden als de volledig geïntegreerde opvolger. Met persoonlijke welzijn ervaringen, inzichten, productiviteitsscores en aanbevelingen houd je de vinger aan de pols en zorg je voor genoeg ontspanning en me-time. Managers ontvangen verglijkbare inzichten, maar – heel belangrijk – zien niet welke data van wie afkomstig is. Dit loskoppelen van persoonlijke data heeft natuurlijk met jouw privacy te maken. Wél kunnen managers deze inzichten gebruiken om te bekijken of werknemers een verhoogd risico lopen op een burn-out en zodoende tijdig ingrijpen. Bijvoorbeeld door de werkdruk te verlagen, taken anders te verdelen of extra personeel in te schakelen.

Avatar

Dit artikel is geschreven door: op 7 mei 2021