PowerPoint tips voor een nog betere presentatie!

PowerPoint gaat al een tijdje mee, maar is nog steeds onmisbaar in ons kantoorleven. Het is nu eenmaal een hele fijne en uitgebreide presentatietool om projecten, resultaten en onderzoeken te presenteren. Toch kennen veel mensen alleen de basisfuncties en zien PowerPoint vaak als een ouderwetse manier van digitaal presenteren. En dat is jammer, want PowerPoint is dankzij jarenlange doorontwikkeling op en top gebruiksvriendelijk. Aan de hand van een aantal tips laten we je graag zien dat PowerPoint dé applicatie is om gelikte presentaties mee vorm te geven. Lees snel verder!

1. PowerPoint stockfoto’s

Het is een hele klus om zelf geschikt beeldmateriaal voor je presentatie te vinden. Bijvoorbeeld een sprekende achtergrond. Daar heeft PowerPoint gelukkig iets op bedacht: een uitgebreide collectie van gratis stockfoto’s, zoals achtergrondafbeeldingen, foto’s van personen, maar ook illustraties. Je vindt ze via het tabblad ‘Invoegen’ onder ‘Afbeeldingen’ – ‘Stockafbeeldingen’. Je kunt gebruik maken van de zoekfunctie of afbeeldingen zoeken via de verschillende categorieën. Ziet er niets bij? Kijk dan even bij ‘Afbeeldingen’ – ‘Onlineafbeeldingen’ of je hier iets tegenkomt. Hier vindt je rechten vrije afbeeldingen van de Bing zoekmachine.

Tip: kijk ook eens bij ‘uitgeknipte personen’ als je een persoon zoekt om meer gewicht te geven aan één van je slides. Van kantoorklerk tot kinderen of ouderen, voor iedere presentatie een passend persoon.

2. Vliegende start met ontwerpideeën

Weg met die saaie standaard opmaak, PowerPoint heeft een mooie feature waarbij jij prachtige ontwerpen kunt maken zónder enige ontwerp skills. Deze functie kun je trouwens meteen al testen als je bij tip 1 een stockafbeelding hebt gekozen. Via het tabblad ‘Ontwerpen’ – ‘Ontwerpideeën’ toont PowerPoint een aantal designopties waarin je deze foto of stijl kunt gebruiken. Erg handig, want dit scheelt ook weer een hoop tijd.

3. Sprekende overgangen

Waarom zou je de volgende slide in één keer tonen als dit ook met een mooie, vloeiende overgang kan? Een beetje extra ‘sjeu’ kan nooit kwaad. Je kan deze overgang toepassen op je hele slide, maar ook alleen op bepaalde objecten die je wilt uitlichten. Bijvoorbeeld een grafiek, een logo of een ander beeldelement. PowerPoint heeft een toffe feature waarmee het geselecteerde item wordt verplaatst op het moment dat de dia in beeld komt. Met het overgangseffect ‘Morphing’ kun je afbeeldingen of elementen in elkaar laten overvloeien of verschuiven. Denk bijvoorbeeld aan een logo dat groter wordt of een grafiek die beweegt naar de voorgrond en wordt uitvergroot. Erg leuk om deze optie eens uit te proberen. Hoe? Kopieer de dia waarop je objecten wil verschuiven, vergroten of op een andere manier wilt laten bewegen en maak op deze nieuwe dia de aanpassingen op de objecten. Daarna selecteer je vanuit het tabblad ‘Overgangen’ voor het overgangseffect ‘Morphing’ en kan je met de previewknop linksboven in het menu een voorbeeld zien van de overgang.

4. Interactief presenteren met QR-codes

Je geeft een presentatie aan een grote groep mensen en je wil graag met ze in contact blijven. Dus wil je ze na afloop overtuigen om contact op te nemen met de salesafdeling, om hun gegevens achter te laten of om zich aan te melden voor een training. Dat kan vanaf nu heel eenvoudig: PowerPoint heeft namelijk de mogelijkheid om QR-codes toe te voegen aan slides. Jouw luisteraars kunnen deze codes scannen met een mobiel apparaat. Een ontzettend handige feature die je volledig kunt personaliseren. Zo kies je de bestemming (e-mailadres, website, locatie op de kaart, telefoonnummer, etc.), de kleur van de code aanpassen en bepaal je zelf hoe groot de code in beeld komt. De code in je presentatie is scanbaar voor alle mobiele apparaten én jij laat zien dat jouw bedrijf meegaat met de tijd.

Code invoegen? Dat doe je als volgt: ga naar het tabblad ‘Invoegen’, klik op ‘Invoegtoepassingen’ en zoek op ‘qr4office’. Na het downloaden verschijnt het personalisatie menu rechts in je scherm, hier kun je de bestemming, kleur en grootte van de QR-code naar wens aanpassen en de code invoegen.

5. Geen zin om te typen? Spreek het gewoon in!

We typen al genoeg op een dag, zo alles bij elkaar. Gelukkig kun je nu in PowerPoint ook je tekst inspreken, handsfree presentaties maken noemen we dat! Hoe het werkt? Voeg een tekstvak in (oké, deze stap is niet handsfree), ga met je muis in het tekstvak staan, klik via het tabblad ‘Start’ op ‘Dicteren’ (rechts) en kies vervolgens Nederlands. Wacht tot PowerPoint er klaar voor is en spreek de tekst in die je in je tekstvak wilt hebben. Vergeet niet je leestekens uit te spreken in je tekst, anders kun je alsnog gaan typen.

Avatar

Dit artikel is geschreven door: op 24 maart 2021