Ransomwaretips die preventief helpen

Ransomware is regelrechte rotzooi

Dat is bij iedereen bekend. We hebben allemaal een hekel aan ransomware en willen allemaal voorkomen om er slachtoffer van te worden. Goede beveiliging helpt daar enorm bij, dat hebben we al vastgesteld. Het menselijk aspect is echter ook een wezenlijk onderdeel. Gedrag van de gebruiker. Niet zomaar overal op klikken; vertrouw je iets niet, open het dan ook niet. Er zijn echter ook een aantal tips die de gebruiker maar ook IT-beheerder vooraf helpen.

Tip 1: Backup geregeld en zorg voor een recente kopie off-site

tipp

Naast ransomware zijn er vele manieren waarop bestanden verloren kunnen raken. Denk aan brand, wateroverlast, diefstal, het laten vallen van apparatuur of gewoon per ongeluk verwijderen. Zorgt voor een backup die voorzien is van ecryptie en je bestanden zijn aanmerkelijk veiliger dan voorheen.

 

Tip 2: Zorg dat macro’s in bijlages niet toegestaan zijn

tipp

Veel ransomware zit in bijlages. Documenten die overtuigend lijken en geopend willen worden om vervolgens macro’s aan te zetten. Microsoft heeft dit by default uitgezet, met reden, zet het dan ook niet opnieuw aan.

 

Tip 3: Ga Microsoft viewers gebruiken

tipp

De viewers tonen de inhoud van een document zonder deze daadwerkelijk te openen en ondersteunen zelfs geen macro’s.

 

Tip 4: Wees voorzichtig bij ongevraagde bijlages

tipp

Verrast door een email met bijlage? Wantrouw deze bijlage dan. Controleer de bron, en bij twijfel, verwijder de mail ongelezen. Makers van ransomware vertrouwen er namelijk op dat veel mensen bij twijfel het ‘toch maar openen’ en vervolgens geïnfecteerd raken.

 

Tip 5: Beperk je eigen loginmogelijkheden

Huh, maar dan kan ik niet overal meer bij!

Dat klopt, maar moet dat dan?

tipp

Als ransomware bij een gebruiker binnen komt verspreidt zich dit onder alle bestanden waar deze gebruiker toegang tot heeft. Zorg er dus voor dat een gebruiker, inclusief jijzelf, alleen bij mappen en bestanden kan die ook daadwerkelijk nodig zijn voor zijn/haar werkzaamheden.

 

Tip 6: Patch, patch, patch

tipp

Zorg dat de omgeving in de pas loopt met de meest recente updates.

De meeste lekken zijn of worden daarmee gedicht wat de ransomware minder kans geeft om gebruik te maken van lekken in je systemen.

Jeroen Kuper

Dit artikel is geschreven door: op 4 maart 2016