Wat is SAN / NAS en wat zijn de verschillen?

De storage oplossingen SAN en NAS lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. SAN staat voor Storage Area Network en NAS staat voor Network Attached Storage. Zowel SAN als NAS richt zich op het leveren van extra capaciteit op netwerken, maar ze hebben een verschillende plaats in het netwerk. Het grote verschil tussen beide storage oplossingen is dat een NAS-systeem direct gekoppeld is aan een netwerk, terwijl een SAN een opslagnetwerk is dat via kabelverbindingen servers aan schijven koppelt (oorspronkelijk bedoeld voor mainframes).

SAN maakt gebruik van SCSI glasvezel verbindingen; NAS van TCP/IP. SAN is meer dan NAS gericht op het gebruik van één bepaald besturingssysteem. Het SAN bestandssysteem wordt – in tegenstelling tot NAS – geregeld door de servers in plaats van door het apparaat zelf. Ook het maken van backups is verschillend: een SAN maakt een identieke kopie van elk blok, of deze nou leeg is of niet. Een NAS doet dit per bestand in plaats van per blok. Dit betekent dat een NAS veel ruimte bespaart.

SAN: LAN-free back-uppen

Een SAN maakt het zogenaamde LAN-free back-uppen mogelijk. Dit heeft als groot voordeel dat alle data geconsolideerd wordt opgeslagen in een centraal storage-netwerk; het SAN. Een SAN verbindt alle storage-servers van alle merken en platformen met elkaar zodat ze veel efficiënter kunnen worden benut. Als alle data centraal zijn opgeslagen heb je direct een veel beter overzicht op de werkelijke behoefte aan opslag en kan een ‘overschot’ aan storagecapaciteit eenvoudig worden toegewezen aan plaatsen waar te weinig storagecapaciteit voorhanden is, zonder een extra capaciteit aan te schaffen. Andere bijkomende voordelen zijn dat de data sneller opgehaald kan worden over de Fibre Channel bekabeling die snelheden van 100 Mbps aankunnen.

NAS: File-serving

NAS verdeelt databestanden over het netwerk. Hierdoor hebben de gebruikers toegang tot de data. NAS levert als het ware opslagcapaciteit aan gebruikers, zonder tussenkomst van een file-server. Daardoor is deze oplossing ook niet geschikt voor applicaties die op die server staan.

Advies over de keuze tussen SAN en NAS

SAN en NAS zijn allebei perfecte oplossingen met ieder hun eigen toepassingsgebied. De definitieve keuze zal afhangen van de omgeving en wensen van de klant. Graag adviseren wij u hierbij.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie of prijzen kunt u contact opnemen met de specialisten van ComPromise met behulp van ons contactformulier. Bellen kan uiteraard ook op telefoonnummer 088-7306300 of kom langs bij het ComPromise Domino kantoor in Assen of Leeuwarden.

dustin-logo-kl.jpg
U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl