Vakantie, uitrusten en toch bijblijven

VakantieRond deze dagen heeft iedereen vakantie (gehad). De uitdaging tijdens de vakantie: Rust en toch bijblijven omtrent lopende zaken. Hier enkele tips hoe je dat kunt bereiken zonder je vakantie alsnog met werk te vullen. (Vinden partner en kinderen niet leuk!)

  • Voorkom onnodige mail. Dit kun je doen door rigoureus af te melden voor allerlei notificaties (reclame en Social Media) of door het aanmaken van regels deze mail naar specifieke mappen te redigeren.
  • Stel collega’s op de hoogte van je vakantie en zorg daarbij voor een goede overdracht. Werkzaamheden vinden daardoor doorgang, collega’s weten wat er speelt, en jij hebt meer rust. Je weet immers dat collega’s de zaken in handen hebben.
  • Zet tijdig je afwezigheidsassistent aan. Voorzie deze van een duidelijke boodschap inclusief de einddatum van je vakantie. Zorg ook dat belangrijke informatie in deze boodschap zit. (Mail zal niet doorgestuurd worden, bij calamiteiten neem contact op met collega X, etc)

Met deze tips zal je vakantie een stuk rustiger zijn. Pak daarbij ook een vast moment om je mail wel te raadplegen, mocht je dit niet kunnen laten. Als je elke dag tussen 12:00 en 12:30 even alle mail scant is dat beter te accepteren dan wanneer je op willekeurige momenten weer in je mail duikt.

Maar goed, die vakantie is achter de rug, en dan, hoe motiveer je jezelf om weer te gaan vlammen.

  • Zorg dat je een doel plaatst bij je werkzaamheden. Bedenk waarom je bepaalde werkzaamheden doet. Dit maakt ze nuttiger. Daardoor doe je ze ook gemakkelijker.
  • Neem je eigen verantwoordelijkheid, ook voor falen. Als je zelf verantwoordelijk bent wil je ook beter je best doen om een goed resultaat te behalen. Mocht dat niet lukken en iets gaat niet naar wens, beschouw dat dan als leermoment en ga verder.
  • Ga van start, ongeacht de omstandigheden. De perfecte omstandigheden voor die taak komen niet. Je kunt beter de taak afronden en tevreden zijn over de energie die je er in gestoken hebt, dan wachten tot de ideale omstandigheden zich voordoen.
  • Zorg voor goede voeding. Tijdens de vakantie eet je vaak meer en ongezonder. Niets mis mee, maar om volledig te vlammen dient je lichaam voorzien te worden van de juiste brandstof. Daar vallen bier en braadworsten niet onder.

Hopelijk zitten er tips bij waar je wat aan hebt. Neem contact met ons op, dan leggen wij graag uit hoe wij dit toepassen.

Jeroen Kuper

Dit artikel is geschreven door: op 10 augustus 2015