Veilig sociaal netwerken
11 tips voor veilig sociaal netwerken
Sociale netwerk websites zoals Facebook, Google+, Twitter en LinkedIn zijn diensten die mensen kunnen gebruiken om in contact te komen met anderen om informatie uit te wisselen zoals foto’s, video’s en persoonlijke boodschappen.
Naarmate de populariteit van deze sociale sites toeneemt, nemen ook de risico’s bij het gebruik ervan toe. Hackers, spammers, virus schrijvers, identiteitsdieven en andere criminelen houden het verkeer in de gaten.
Lees de volgende tips die helpen jezelf te beschermen bij het gebruik van sociale netwerken.
- Wees voorzichtig wanneer je links aanklikt die je ontvangt in boodschappen van je vrienden op je sociale website. Behandel links in boodschappen van deze sites net zoals je links in e-mail boodschappen behandelt. (Voor meer informatie, zie Benader links in e-mails voorzichtig en Klik fraude: Cybercriminelen willen dat jij het “leuk vindt”.)
- Weet wat je hebt gepost over jezelf. Een gebruikelijke manier waarop hackers inbreken in financiële of andere accounts, is door te klikken op de “Wachtwoord vergeten” link in het account login scherm. Om in te kunnen breken in je account, zoeken ze naar antwoorden op je veiligheidsvragen, zoals je verjaardag, woonplaats, klas in het voortgezet onderwijs of de tweede naam van je moeder. Als de site het toestaat, is het verstandig om je eigen wachtwoordvragen te maken. Maak geen gebruik van materiaal dat iedereen kan vinden met een snelle zoektocht.
- Vertrouw er niet op dat een boodschap daadwerkelijk van degene is die zegt dat het van hem komt. Hackers kunnen inbreken in accounts en boodschappen versturen die eruit zien als zijnde afkomstig van je vrienden, maar het niet zijn. Wanneer je vermoedt dat een boodschap frauduleus is, maak dan gebruik van een andere methode om contact op te nemen met je vriend om het uit te zoeken. Dit omvat ook uitnodigingen om deel te nemen aan nieuwe sociale netwerken. Voor meer informatie, zie Scammers maken misbruik van Facebook vriendschappen.
- Als je wilt voorkomen dat je e-mailadressen van je vrienden weggeeft, sta dan niet toe dat sociale netwerkdiensten je e-mail adresboek scannen. Wanneer je lid wordt van een nieuw sociaal netwerk, kan het gebeuren dat gevraagd wordt om je e-mailadres en wachtwoord in te tikken om te kijken of je contacten ook lid zijn van het netwerk. De site zou die informatie kunnen gebruiken om e-mails te sturen naar iedereen in je lijst met contacten of zelfs iedereen die je ooit een e-mailbericht hebt gestuurd met dat e-mailadres. Sociale netwerksites zouden moeten uitleggen dat ze dat gaan doen, maar sommigen doen dat niet.
- Typ het adres van je sociale netwerksite direct in je browser in of maak gebruik van je persoonlijke favorieten. Wanneer je een link aanklikt naar je site via een e-mail of een andere website, kan het zijn dat je je accountnaam en wachtwoord in een valse site invoert waar je persoonlijke informatie kan worden gestolen. Voor meer tips over het voorkomen van “phishing” praktijken, zie Hoe reduceer ik het risico op online fraude.
- Wees selectief in wie je als vriend accepteert op een sociaal netwerk. Identiteitsdieven kunnen valse profielen creëren om zo informatie van jou los te krijgen.
- Kies je sociale netwerk zorgvuldig. Evalueer de site waar je gebruik van wilt gaan maken en zorg ervoor dat je het privacy beleid begrijpt. Zoek uit of de site content die wordt gepost in de gaten houdt. Omdat je persoonlijke informatie zult geven aan de website, pas dan de dezelfde criteria toe waarmee je ook een site uitkiest waarop je gebruik maakt van je credit card.
- Ga ervan uit dat alles dat je plaatst op een sociaal netwerk permanent is. Zelfs als je je account kunt verwijderen, is het mogelijk voor eenieder om foto’s of tekst af te drukken of afbeeldingen en video’s op te slaan op een computer.
- Wees voorzichtig met het installeren van extra’s op je website. Veel sociale netwerksites staan je toe applicaties van derden te downloaden waardoor je meer kunt met je persoonlijke pagina. Criminelen maken soms gebruik van deze applicaties om je persoonlijke informatie te stelen. Om veilig applicaties van derden te kunnen downloaden en gebruiken, neem dan dezelfde maatregelen als je zou doen met enig ander bestand of programma dat je wilt downloaden van het web.
- Denk tweemaal na voordat je sociale netwerksites op je werk gebruikt. Voor meer informatie, zie Wees voorzichtig met sociale netwerksites, vooral op het werk.
- Praat met je kinderen over sociaal netwerken. Wanneer je een ouder bent met kinderen die sociale netwerksites gebruiken, zie Hoe help je je kinderen veiliger te werken met sociale websites.