XenServer host streamen

Een XenServer 5.6 host streamen middels Citrix Provisioning Services 5.6
Met de komst van XenServer 5.6 en Provisioning Server 5.6 welke afgelopen week zijn vrijgegeven is er een interessante optie bijgekomen voor XenServer beheerders om hun Hypervisor zonder lokale harddisk te laten functioneren. Nu kon dit natuurlijk ook al door (zelf) een USB stick te maken met daarop XenServer geïnstalleerd, alleen had je dan het nadeel dat deze USB eenvoudig defect kan gaan.

Wat met provisioning server 5.6 mogelijk is is dat de complete Hypervisor nu gestart kan worden vanaf het netwerk middels PXE. Hiermee zal dus geen lokale harddisk meer nodig zijn in de fysieke host. Om een en ander goed te laten functioneren is het noodzakelijk dat de XenServer host minimaal 2 netwerkkaarten heeft. 1 van deze nic’s zal namelijk gebruikt worden als dedicated nic ten behoeve van het streamen van de software.

Installatie van de software

Op de Provisioning Server DVD staat een mapje ‘linux’ met daarin een een file met de naam ‘PVS_LinuxDevice.run’. Dit bestand dient gekopieerd te worden naar de te streamen XenServer host. Dit kan via usb of een fysieke dvd. Er dient connectie te worden gemaakt met de console van de te converteren host. Dit kan via een SSH client of gewoon via de XenCenter console.

Vervolgens dient dit script te worden uitgevoerd via ‘./PVS_LinuxDevice.run’ waarbij de software zal worden geïnstalleerd in /root/citrix.

Na installatie dient de host gereboot te worden en kunnen we beginnen met het imagen van de fysieke host. Letwel: in de PVS console dient natuurlijk eerst een entry te worden aangemaakt voor deze host met een corresponderende vdisk. Van de /root/citrix map voeren we volgend commando uit ‘./image.sh’. Hiermee zal een image worden gemaakt van de fysieke machine en zal deze worden geupload naar de PVS host.

Deïnstallatie van de software

Als best practice is het aan te raden om de PVS Client software te uninstallen. Dit kan via het ‘./uninstall.sh’ commando.

Let op: de mogelijkheid om XenServer hosts te streamen is nog experimenteel en moet nog worden gezien als ‘preview’.

dustin-logo-kl.jpg
U wordt binnen 10 seconden doorverwezen naar dustin.nl